12 Mayıs 2014 Pazartesi

Bezier – Pen tool

Wikipedi Tanımı :
Bézier eğrisi, kontrol noktaları ve onları inşa edecek bir temel fonksiyon ile tanımlanır. Seçilen ilk ve son kontrol noktası, eğrinin başı ve sonunu oluşturur. Aradaki diğer noktalar ise eğrinin yapısını belirlemek için kullanılır. Bu bağlamda bu noktalar, genellikle eğrinin üzerinde yer almaz. (bkz: bezier)

Bézier eğrisi, özellikle bilgisayar grafikleri ve ilgili alanlarda sıklıkla kullanılan parametrik eğri biçimidir. Bu eğri biçimini kullanmak için bize sunulan grafik tasarım programlarındaki farklı isimli aynı parametrik amacı gören araç çubuğunu kullanabiliriz.

Temel Grafik Tasarım programlarında (Adobe Photoshop – Adobe Illustrator -  Coreldraw – Macromedia Fireworks - Freehand ) bir nesne oluşturmak için kullanılan bu araç, programdan programa ismi değişse de kullanım amacı ve çalışma tekniği temel olarak aynıdır. Yatay , dikey , diyagonal ve çeşitli eğrileri oluşturmak için kullanılır ve bu eğrilere şekil vermek için bir çok kontrol noktası oluşturulur. Çizimin alacağı şekile göre bu kontrol noktalarına yenileri eklenebilir veya istenmeyen kontrol noktaları çıkartılabilir.
Kontrol noktaları, eğrinin genel şeklini belirler.

Eğri üzerindeki bu noktaları klavyedeki  fonksiyon tuşlarını kullanarak,  eğriye istenilen şekli vermemizi sağlar. Eğri üzerindeki noktalara müdahale edebilmemiz bize istenilen çizimi , istediğimiz yataylık, dikeylik , diyagonallik ve eğimi vermemizi sağladığı için , çizimde bize büyük avantaj sağlayan bir araçtır. Bu aracı kullanarak kapalı veya açık nesneler oluşturabiliriz.

Grafik tasarım için kullandığımız bir programdan örnek vermek gerekirse; pen tool olarak araç kutusunda yer alan bu araç ile düz bir çizgi oluşturmak için,  açtığımız belge üzerindeki alana tıkladığımızda ,diğer noktayı belirledikten sonra bu çizimin düz bir çizgi olması için shift tuşuna bastıktan sonra ikinci noktamızı eklememiz gerekir.

Shift tuşuna basmadan ikinci noktayı oluşturmak için tıkladığımızda yatay , dikey , diyagonal ama asla eğimi olmayan açık veya kapalı çizimler gerçekleştirmiş oluruz. Ancak 2. Noktayı belirlediğimizde Mouse ile hareket ettirdiğimizde çizeceğimiz nesne eğim kazanacaktır. Aynı şekilde 2. Noktayı belirlediğimiz takdirde alt tuşuna basılı tuttuğumuzda çizgimizin eğimini sonlandırmış oluruz ve çizime devam edeceğimiz diğer noktalara istenilen eğimi, istediğimiz şekilde verebiliriz. 2. Noktayı oluşturmak için tıkladığımızda ctrl tuşuna basılı tuttuğumuzda 2 adet konrol noktası ortaya çıkar ve bunları kullanarak çizdiğimiz 2 nokta arasındaki eğimi istediğimiz gibi hareket ettirip düzenleyebiliriz.

Programdan programa fonksiyon tuşlarının işlevleri değişebilir ama bu işlemleri hemen hemen her programda bu aracı kullanarak yapabiliriz.  Bu aracı kullanarak en küçük vektörel objeden tutunda mimari , makine , otomotiv ve akla gelebilecek bütün çizimler yapılabilir.
Kullanım olarak pratik ve çok amaçlı bir araçtır. Tasarım programlarındaki yeri büyüktür.

Grafikerlik Kursu hakkında detaylı bilgi almak için ArıBilgi Eğitim Kurumu Şubelerine uğrayınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder